10 tips voor een geslaagde vakantie met je stiefgezin

Wat je als stiefouder wilt weten over hechting
juni 7, 2018
Van zelfverwijt naar zelfcompassie
juli 5, 2018

10 tips voor een geslaagde vakantie met je stiefgezin

10 tips voor een geslaagde vakantie met je stiefgezin

De (zomer)vakantie. Voor de één is dat een tijd om naar uit te kijken. De ander ziet er als een berg tegenop. Stiefouders vallen gemiddeld vaker in de laatste categorie. In de vakantieperiode zit je langer en dichter op elkaars lip, dus zaken die thuis toch al niet zo lekker liepen worden in de vakantie uitvergroot tot enorme proporties. Hoe zorg je ervoor dat je toch je broodnodige rust krijgt, zodat je er na de vakantie weer fris en fruitig tegenaan kunt?

In het ebook ‚ÄėOp vakantie met je nieuwe gezin‚Äô, dat ik schreef met vriendin en collega Angelique Cras, vind je uitleg over waarom de vakantieperiode voor stiefouders kan aanvoelen als een zware opgave. Hieronder deel ik de tien tips uit het ebook. Voor deze blog heb ik ze bewerkt en uitgebreid.

Tien tips voor een geslaagde vakantie met je stiefgezin

1. Bepaal OF je wel met zijn allen op vakantie gaat
Als we een gezin vormen, dan vinden we het normaal dat we met ons gezin op vakantie gaan. Maar is dat ook echt waar je naar verlangt? Ga je uit gewoonte mee en vind je dat je het niet kunt maken om thuis te blijven? Of heb je ook écht zin om met je gezin op stap te gaan? Check dus eerst bij jezelf OF je wel met je partner en stiefkinderen mee op vakantie wilt. Het is helemaal niet vreemd als jullie (nog) niet voor een gezamenlijke vakantie kiezen. Wellicht is het dan mogelijk (financieel en praktisch) dat jij er met je partner even tussenuit gaat.

2. Begin ruim van tevoren met plannen
Hier heb je nu niet zoveel meer aan, dus deze tip is alvast voor volgend jaar ūüėČ Als je pech hebt moet je bij het plannen van je vakantie rekening houden met meerdere exen en/of verschillende vakantieregio‚Äôs. In september beginnen met het plannen van de volgende zomervakantie is geen gek idee.

3. Bespreek ieders wensen en verwachtingen
Je hebt vast en zeker een bepaald beeld bij vakantievieren. Voor de één is dat iedere dag bakken op het strand, voor de ander is dat lange trektochten maken in de bergen. Check bij jezelf wat jij verwacht van je vakantie. En vraag hoe je partner de vakantie het liefst invult wat betreft activiteiten, geld uitgeven, uitgaan, ijsjes eten, klusjes, me-time, telefoongebruik, contact met het thuisfront, enzovoorts. Afhankelijk van hun leeftijden kunnen jullie de kinderen betrekken bij het plannen van de vakantie. Bespreek ieders wensen en verwachtingen, houd hier zoveel mogelijk rekening mee. Uiteindelijk zijn jij en je partner degenen die de besluiten nemen.

4. Ga niet te ver en niet te lang
Ga, zeker als je voor het eerst samen gaat, niet te lang en niet te ver. Begin met een paar dagen, maximaal een week. Dat lijkt misschien (te) kort, maar als het bevalt kun je terplekke besluiten om bij te boeken of verder te trekken. Als het tegenvalt hou je een week makkelijker uit dan 3 weken. En als het echt niet gaat, is het fijn dat je eerder naar huis kunt voordat de boel echt escaleert.

5. Maak een corveelijst en duidelijke spelregels
Zorg ervoor dat je tijdens de vakantie geen discussie hebt over dagelijkse klusjes. Dat doe je bijvoorbeeld door vooraf een corveelijst te maken en deze aan iedereen mede te delen. Verder kun je afspraken maken over uitgaan, douchen, opruimen, ijsjes en zakgeld. En eventueel over hoeveel bagage iedereen mee mag nemen en wie bij wie in de tent ligt. Om het wat leuker te maken kun je hier een beloningsysteem aan vast koppelen.

6. Zorg voor ruimte
Zorg dat ieder gezinslid voldoende ruimte heeft. Zodat eenieder zich even kan terugtrekken als daar behoefte aan is. Regel fysieke ruimte in vervoer (bijvoorbeeld meer ruimte in de auto cre√ęren door een deel van het nieuwe gezin met de trein te laten gaan, of ga met twee auto‚Äôs) en in de accommodatie (bijvoorbeeld voor ieder gezin een eigen tent, plus een gezamenlijke speeltent). Regel ook ruimte voor jezelf, zonder dat anderen je storen (maak bijvoorbeeld een even-niet-storen-afspraak of ga een stuk wandelen). Vooral stiefouders hebben meestal meer behoefte aan een momentje voor zichzelf. Schaam je daar niet voor. Het is in ieders belang dat ook jij goed in je vel zit.

7. Plan dingen samen en apart
Doe de ene dag iets samen, de andere dag apart. Kinderen hebben behoefte aan samenzijn met hun eigen ouder. Zorg dus dat je als ouders iets plant met je eigen kinderen, zonder de stiefouder en de stiefkinderen. Neem als partners ook tijd voor elkaar. Iets samen doen kan een dagactiviteit zijn, maar kan ook iets simpels zijn als samen een keer boodschappen doen, of samen afwassen. Lukt het niet tijdens de vakantie, misschien kunnen jullie dan na de vakantie een weekendje samen weg.

8. Zorg dat ieder kind een maatje heeft
Zorg dat ieder lid van de familie iemand heeft om mee op te trekken. Door het samenvoegen van twee gezinnen kan een kind zijn of haar speelkameraadje kwijtraken. Als je bijvoorbeeld 2 jongens en 1 meisje hebt, kan het verstandig zijn om een vriendinnetje mee te vragen op vakantie. Dat lijkt drukker, maar geeft uiteindelijk meer plezier en rust.

9. Plan evaluatiemomenten
Plan na een paar dagen een moment in om met het hele gezin de positieve en negatieve zaken te bespreken. Bespreek iedere avond als ouders samen hoe het gaat. Vergelijk de vakantie met je nieuwe gezin niet met je oude kerngezin. Een stiefgezin kent nou eenmaal andere spelregels dan een kerngezin. Geef je kind(eren) ruimte om de andere (biologische) ouder te missen. Vraag naar wat er in je (stief)kind omgaat en benoem zijn of haar gevoel (Bijvoorbeeld: ‚ÄúHet lijkt me best lastig om papa/mama zo lang te moeten missen. Hoe is dat voor jou?‚ÄĚ). Bedank elkaar na een geslaagde vakantie.

10. Onthoud: ook kerngezinnen ervaren meer stress op vakantie
Wellicht weet je dit nog uit de tijd dat je zelf een kerngezin vormde, maar bijna alle gezinnen ervaren meer stress op vakantie. Vaste structuren ontbreken, je bent niet meer gewend om de hele dag samen te zijn, het huisje valt tegen en je zit onder de muggenbulten. Vervelend (puber)gedrag komt uiteraard ook in kerngezinnen voor.

Ik wens jullie vrolijke, ontspannen en verbindende vakanties toe.

Meer lezen? Download hier gratis het hele ebook ‘ Op vakantie met je nieuwe gezin’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *