Waarom stiefouders naar de maan moeten

Hoe je privacy waarborgt in je stiefgezin: 5 tips
mei 24, 2018
Wat je als stiefouder wilt weten over hechting
juni 7, 2018

Waarom stiefouders naar de maan moeten

Waarom stiefouders naar de maan moeten

Astronauten die vanaf de ruimte naar de aarde kijken, ervaren een overview effect: een moment van overzicht. Ze zien de aarde als één geheel, één systeem, één eenheid. De ervaring werkt transformerend, want astronauten die terugkeerden hadden letterlijk een ander wereldbeeld gekregen en hun inzicht was onomkeerbaar. Gelukkig hoef je hiervoor niet écht naar de maan, want je kunt ook in gedachten even afstand nemen. Zie jij het grotere geheel nog, stiefouder?

Dagelijkse beslommeringen nemen ons in beslag

Soms, als je middenin gedoe zit met je partner, je stiefkinderen of ex-partners, dan zakt je misschien de moed in de schoenen. Want zo had je het niet bedacht toen je verliefd werd op je partner! Je wil zo graag een warm en harmonieus gezin vormen, maar in het dagelijkse leven verzand je regelmatig in ruzietjes, irritaties en afstand. Zie jij het grotere geheel nog?

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat het vormen van een stief- of samengesteld gezin gemiddeld zeven jaar duurt? Zoveel tijd neemt het dus in beslag voordat iedereen aan elkaar gewend is en je weet wat je aan elkaar hebt. Er blijven altijd dingen gebeuren die voor even de balans verstoren (bijvoorbeeld: de omgangsregeling verandert, er komt een baby bij, de kinderen gaan naar de middelbare school, de andere ouder krijgt een nieuw partner of een relatiecrisis, er wordt verhuisd, of er verandert financieel iets in jullie situatie), maar na verloop van tijd herstellen jullie de balans sneller.

Als je dan middenin zo’n aanpassingsperiode zit, kan je weleens het overzicht kwijtraken en je moedeloos gaan voelen. Juist op die momenten is het fijn als je je het grotere plaatje herinnert. Als er één ding is dat ik leerde van oudere stiefmoeders die terugkeken op de beginjaren van hun stiefgezin is het wel dat ze zeggen: “Jeetje, wat heb ik me gek laten maken. Had ik toen maar het grotere geheel kunnen overzien, zoals ik dat nu, terugkijkend, wel zie.”

Uitzoomen

We kunnen soms zo in beslag genomen worden door dagelijkse beslommeringen, dat we ons niet meer afvragen: waarom was ik ook alweer hier, op deze plek, met deze mensen? Je werd verliefd op je partner en jullie hadden een visioen over een geweldige toekomst samen, inclusief een warm en harmonieus stiefgezin. Zodra je in de dagelijkse praktijk allerlei hobbels tegenkomt, raak je misschien je feeling daarmee kwijt. Ik bedoel niet dat je het ideaalplaatje in je hoofd moet gaan nastreven, want dat levert alleen maar teleurstellingen op. Wat ik wel bedoel: zodra je je einddoel helder voor ogen hebt, is het makkelijker omgaan met tegenslagen onderweg.

Stephen Covey adviseert in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap om te beginnen met het einde voor ogen. Hij schrijft: “Beginnen met het einde voor ogen betekent dat ik mijn waarden en mijn bestemming moet kennen om mijn rol als vader en de andere rollen in mijn leven goed te kunnen vervullen. Het betekent dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen eerste schepping. Het betekent ook dat ik deze waarden elke dag in mijn achterhoofd heb zitten. Wanneer ik dan te maken krijg met de grilligheden van het lot, kan ik mijn beslissingen nemen op basis van mijn waarden.”

Vragen om over na te denken

De volgende vragen kunnen je helpen om even uit de ratrace van het (gezins)leven te stappen en uit te zoomen. Neem even de tijd voor jezelf, zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet alle elektronica uit. Ga comfortabel zitten en sluit eventueel je ogen. Stel jezelf voor dat het tien of vijftien jaar later is. Laat de volgende vragen op je inwerken.

  • Hoe ziet mijn leven eruit?
  • Hoe voel ik me?
  • Wat zijn mijn belangrijkste waarden in het leven?
  • Hoe wil ik dat mijn (stief)kinderen, mijn partner en andere belangrijke mensen in mijn leven over me praten?
  • Wat wil ik dat zij zich van mij herinneren?
  • In welk opzicht heb ik iets voor ze betekend in hun leven? En zij voor mij?
  • Waar ben ik trots op?
  • Waarover voel ik rust?

Schrijf je antwoorden op en leg ze op een plek waar je ze kan teruglezen zodra je het overzicht even kwijt bent. Sommige dingen zijn nu misschien nog niet zoals je zou willen en dat is oké. Wees lief voor jezelf. Het hoeft niet nu. Je hebt de tijd. Je weet nu in ieder geval waar je naartoe wilt en waar je het allemaal voor doet.

Zit je zo tot over je oren in het gedoe en lukt het je niet om uit te zoomen? Lijkt het je fijn als iemand met je meekijkt en je helpt met structureren van je gedachten en gevoelens? Het is mijn passie om jou hierbij te begeleiden. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *