Wat we eeuwenlang verkeerd begrepen over Sneeuwwitje

Waarom een lieve stiefouder niet altijd aardig is
december 7, 2017
Mag ik even op mijn eigen bank zitten, alsjeblieft?
januari 11, 2018

Wat we eeuwenlang verkeerd begrepen over Sneeuwwitje

Wat we eeuwenlang verkeerd begrepen over Sneeuwwitje

Het sprookje over Sneeuwwitje¬†met haar gemene stiefmoeder,¬†kennen we allemaal. Ook de befaamde tekst van de stiefmoeder kunnen we dromen:¬†‚ÄúSpiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het hele land?‚Ä̬†De rest van het verhaal is bekend neem ik aan. Zo niet, lees het¬†hier.

Sprookjes als deze, hebben het imago van de stiefmoeder geen goed gedaan. Maar wist je dat wij allemaal eeuwenlang het verhaal verkeerd ge√Įnterpreteerd hebben? Lees nu hoe het ECHT zit!

De stiefmoeder van Sneeuwwitje wilde geliefd zijn, en dacht dat dat alleen kon via een knap uiterlijk. Ze ging daarbij uit van schaarste. Als de dochter van haar geliefde koning zo knap was, en dus zo geliefd, dan was er vast geen liefde meer over voor haarzelf. De stiefmoeder werd jaloers en wraakzuchtig en richtte al haar pijlen op haar stiefdochter.

Wat de stiefmoeder in de spiegel zag, waren de lessen die zij in dit leven te leren had. En omdat ze zich daar onprettig bij voelde, zocht ze een zondebok (Sneeuwwitje) om haar problemen op te lossen.

Had de stiefmoeder echt goed in de spiegel gekeken, dan had ze een diepe behoefte aan liefde en acceptatie bij zichzelf opgemerkt. Ze had vanuit de wens om die behoeften in te vullen effectieve strategie√ęn gekozen. Bijvoorbeeld door te werken aan een liefdevolle en begripvolle band met haar partner, de koning.

Maarja, dan was het sprookje natuurlijk lang niet zo spannend geweest ūüėČ

Vaak genoeg heb ikzelf ontzettend gebaald van de spiegel die mij voorgehouden werd door mijn stiefmoederschap. Ik had niet altijd zin om mijn lessen te leren. Het is heel aantrekkelijk om iemand anders als schuldige aan te wijzen van al onze problemen. Ik heb regelmatig (in stilte) mijn stiefzoon de schuld gegeven. Bij veel stiefouders is de ex-partner de pineut.

Inmiddels weet ik wat ik via mijn stiefmoederrol te leren had. Mijn les was: ga staan voor wie je bent en wat je nodig hebt. Ik was namelijk steengoed in het wegcijferen van mezelf. Hoorde ik uitspraken als¬†‚ÄúAls stiefouder doe je toch een stapje opzij.‚Ä̬†Of:¬†‚ÄúDe belangen van de kinderen staan voorop‚Ä̬†, dan interpreteerde ik: wat ik wil of wat ik belangrijk vind, doet er niet toe. Ik pas me wel aan, van mij zul je geen last hebben. Voor mij is niks te gek, ik vind alles goed. Totdat er op een zeker moment iets bij mij begon te knagen. Er ontstond een onrust in mij. Een stemmetje dat zei:¬†‚ÄúEigenlijk wil ik dit niet, maar dat kan ik toch niet zeggen?‚Ä̬†

Als je iemand anders de schuld geeft, is de vraag: wat raakt deze persoon in jou? Door haar knappe uiterlijk raakte Sneeuwwitje het gemis aan liefde en acceptatie bij haar stiefmoeder. Doordat mijn stiefzoon mij telkens geen gedag zei, liet hij mij zien dat ik te onzichtbaar was. Toen ik dat eenmaal doorhad ‚Äď en ik ging uiten wat voor mij belangrijk is – verdwenen veel problemen als sneeuw voor de zon. Bovendien verbeterde de relatie met mijn stiefzoon aanzienlijk.

Van huis uit krijgen we allemaal een setje overtuigingen mee. De overtuiging die ikzelf meekreeg was dus: ik mag niet lastig zijn. Dus cijferde ik mezelf volledig weg, in de hoop dat ik zo geliefd zou blijven. Zo heeft iedereen zijn eigen unieke bewuste en onbewuste overtuigingen die het gedrag sturen. Een van mijn coachklanten (een stiefmoeder) had als overtuiging: ik ben oké zolang ik maar presteer. Deze stiefmoeder ging ongelooflijk haar best doen om het gezin op rolletjes te laten lopen. Ze wilde ZO graag oké gevonden worden, dat ze zichzelf totaal vergat. De stiefmoeder van Sneeuwwitje heeft als overtuiging dat ze pas oké is als ze de knapste van het land is.

Wat is jouw overtuiging? Wat doe jij om er zeker van te zijn dat je geliefd bent? Is dit een bewuste keuze of niet? Helpt het je, of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *