Stiefouder: ben jij een kameel, een leeuw of een kind?

Aan tafel met je stiefgezin: 2 gouden tips voor meer rust en gezelligheid
maart 31, 2018
Het geheim van een hechte relatie
april 12, 2018

Stiefouder: ben jij een kameel, een leeuw of een kind?

Stiefouder: ben jij een kameel, een leeuw of een kind?

Een van mijn lijfspreuken is dat stiefouderschap een poort is naar persoonlijke ontwikkeling. Iedere struggle in het leven is een kans om te groeien, en dat geldt ook voor worstelingen met je rol als stiefouder.

De keuze is aan onszelf: willen we door de poort lopen en de lessen die verborgen zitten onder de worsteling oppakken? Of blijven we voor de poort staan en laten we de kans om te groeien liggen? Iedere keer dat je frustratie, woede en machteloosheid ervaart, of saamhorigheid en erkenning mist, heb je opnieuw de keuze.

Lukt het ons om door de poort te lopen, dan voelen we uiteindelijk dankbaarheid voor alle gedoe dat op ons pad is gekomen. We zijn een wijzer mens geworden. Ik ben mijn stiefzoon dankbaar voor alle levenslessen die ik leerde dankzij zijn rol in mijn leven.

Volgens filosoof Friedrich Nietzsche gaan mensen door drie fasen tijdens hun persoonlijke ontwikkeling. Hij noemt dit de drie stadia van spirituele transformatie. Hij beweert dat de meeste mensen vastzitten in de eerste fase. Sommigen zijn in staat om door te gaan naar de tweede, terwijl slechts enkelen erin slagen over te gaan naar de derde. Het is echter pas wanneer de derde en laatste transformatie is bereikt, dat men zijn of haar volledige potentieel kan realiseren en het meeste uit het leven kan halen.

En nu heb jij, stiefouder, de kans om te transformeren naar een volgende fase! Hoe geweldig is dat!

Wat zijn dan de drie stadia van transformatie waar Nietzsche het over heeft?

1. De kameel
De kameel staat voor gehoorzaamheid en verdraagzaamheid. Hij leeft onder zware omstandigheden die hem zijn opgelegd en die hij moet verduren.

Denk eens aan hoe de kameel leeft: hij wordt dag in dag uit volgeladen met zware lasten die hij door de hete woestijn moet dragen, alleen maar om aan de wensen van zijn meesters te voldoen. Bedenk nu hoe veel mensen leven: ze doen constant dingen die ze niet leuk vinden om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, zoals ouders, leraren en werkgevers. Zovelen van ons doen allerlei dingen omdat we vinden dat we dat moeten doen, zonder een ogenblik stil te staan ​​om ons af te vragen of het nog klopt wat we doen.

De kameel heeft niet geleerd om nee te zeggen. Wat hij ook moet doen, hij doet het zonder bezwaar. In zijn ogen kan er niets aan gedaan worden om het te veranderen. De kameel voelt de plicht om de taken uit te voeren die bij zijn rol horen en vindt bevrediging door aan te tonen dat hij dit met succes kan doen.

Ondanks zijn grote prestaties voelt de kameel zich leeg van binnen. Hij weet dat hij, als hij op deze manier blijft leven, bitterheid en spijt zal ervaren, omdat hij zijn eigen gevoelens en behoeften verwaarloosd heeft. Als hij echter ervoor kiest om tegen zijn meesters in opstand te komen, kan hij het volgende stadium van spirituele transformatie bereiken – dat van de leeuw – en zichzelf bevrijden van de lasten die hem hebben onderdrukt.

Stiefouders die in de fase van de kameel zitten, laden vaak lasten op zich die niet van hen zijn. Dit kan heel ver gaan. Bijvoorbeeld een stiefmoeder die probeert om haar beschadigde stiefkinderen (door de scheiding of door wat ze hebben meegemaakt met een of beide biologische ouders) te redden. Ze doet dit zonder zich af te vragen of de last wel bij haar hoort en of ze de last überhaupt wil en kan dragen. Lees ook mijn blog Voorkom dat jij de assepoester van je gezin wordt

2. De leeuw
Net als de kameel, verlangen we allemaal naar vrijheid. Toch zijn we gevangen in onze eigen (onbewuste) beperkende overtuigingen. De toenmalige kameel, nu leeuw, kiest ervoor om zijn leven te wijden aan het vechten tegen de structuren die zijn vrijheid hebben beperkt.

De leeuw symboliseert desillusie, moed en woede. De leeuw is een rebel: hij rebelleert tegen de plichten en morele codes die hem werden opgedrongen. Maar toch heeft hij nog steeds geen echte vrijheid gevonden. De leeuw is volledig gericht op het vernietigen van bestaande structuren, en niet op het creëren van nieuwe. Met andere woorden, hij leeft tegen iets anders en niet voor zichzelf.

Dit is precies hoe mensen meestal reageren als ze boos zijn: in plaats van te zoeken naar een oplossing voor hun problemen, vechten ze tegen datgene wat het probleem heeft gecreëerd. Dat is waarom vechtscheidingen zo lang kunnen voortslepen. Vechten tegen iets of iemand zal geen enkele positieve verandering brengen, tenzij je vecht voor een oplossing.

Eigenlijk is de leeuw nog steeds een gevangene; een gevangene van zijn eigen geest. Om aan deze mentale gevangenis te ontsnappen, moet hij zijn verleden loslaten en een nieuwe manier van leven creëren. Om dit te laten gebeuren, moet hij echter door de volgende en laatste fase van spirituele transformatie gaan – dat van een kind.

Stiefouders die in de fase van de leeuw zitten, zijn boos op iedereen die aan hun worsteling bijdraagt. Meestal zijn dit de ex-partner, de stiefkinderen of hun eigen partner. Ze zijn het zat om zich continu aan te passen en om voor iedereen klaar te staan, zonder daar waardering voor te krijgen. Ze vechten als het ware tegen de normen en waarden van het kerngezin die de samenleving en wijzelf opleggen op het stiefgezin. Als deze fase lang duurt, is de kans groot dat de stiefouder z’n boeltje pakt en uit de relatie stapt. Lees ook mijn blog Een cruciale vaardigheid voor stiefouders: rouwen.

3. Het kind
Misschien heb je weleens gehoord van de term ‘innerlijk kind’. Het innerlijke kind symboliseert volgens Nietzsche alle goede eigenschappen die in elke persoon aanwezig zijn, zoals onschuld, speelsheid en creativiteit. In tegenstelling tot de leeuw reageert het kind niet emotioneel op basis van wat er in het verleden is gebeurd. In plaats daarvan reageert hij op een bewuste manier op wat er op dit moment in zijn leven gebeurt. Daardoor kan het kind zijn focus verschuiven van het vernietigen van de oude structuren naar het creëren van nieuwe, betere structuren. Voor het kind is het leven niet saai of een strijd, maar juist een feestje.

Staan we in contact met ons innerlijke kind, dan komen we opnieuw in contact met onze creatieve aard. Dan zullen we in staat zijn om een ​​nieuw levenspad te bouwen dat onze vrijheid en ons welzijn zal dienen. Bovendien kunnen we de wereld met frisse ogen bekijken en alle schoonheid zien die het te bieden heeft. We willen niet langer tegen de wereld vechten. In plaats daarvan zullen we onze energie gaan gebruiken om systemen op te zetten die ons in staat stellen ermee in harmonie te leven.

Om het stadium van kind te bereiken, moeten we opnieuw ontdekken wie we werkelijk zijn. Waar worden we blij van? Waar verlangen we naar? Wat willen we het liefst? Zodra we dat doen, zullen we ons niet langer laten belemmeren door pijn uit het verleden. Integendeel, we zullen ons vrolijk en tevreden voelen, met een grote glimlach op ons gezicht.

Stiefouders die het stadium van het kind bereikt hebben, zien hun stiefgezin als een speeltuin, waarin ze zichzelf en anderen mogen ontdekken en nieuwe vaardigheden leren. Daarbij kijken ze met verwondering naar wat zich afspeelt, vragen zich af wat zijzelf en anderen nodig hebben en zoeken naar creatieve oplossingen waar iedereen zich gelukkig bij voelt. Ze creëren een nieuwe structuur die niet gebaseerd is op het kerngezin, maar op het invullen van ieders wensen en verlangens.

Hoe mooi is het dat jij de kans hebt om als persoon te groeien en via je gezin de wereld een stukje mooier te maken?

In welke fase herken jij jezelf? Verlang je naar een volgend stadium en zou je daarbij wat hulp willen? Dan nodig ik je van harte uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we dan welke ondersteuning het beste bij je past.

Laten we samen spelen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *