Ben jij nog de persoon die je was voordat je stiefouder werd?

Eerste hulp bij gamende stiefkinderen
april 11, 2019
ZO word je als stiefmoeder nooit meer teleurgesteld op Moederdag
mei 9, 2019

Ben jij nog de persoon die je was voordat je stiefouder werd?

Ben jij nog de persoon die je was voordat je stiefouder werd?

Heb je je weleens afgevraagd of je nog steeds dezelfde persoon bent als voordat je stiefouder werd? Waarom ik deze vraag stel? Omdat ik regelmatig stiefouders ontmoet (ik geef toe, vaker zijn het vrouwen die hier tegenaan lopen) die zichzelf helemaal niet meer herkennen. Die zoveel hebben opgegeven voor hun gezin. Zichzelf hebben weggecijferd. Ze herkennen die leuke spontane persoon die ze jaren geleden waren niet meer in zichzelf. Wat ging er mis, hoe voorkom je dit of hoe brei je dit weer recht?

Wie was jij, voordat je stiefouder werd?

Natuurlijk ben je niet meer dezelfde persoon als die je jaren geleden was. Je hebt nieuwe ervaringen opgedaan, je hebt bijgeleerd, andere keuzes gemaakt. Hopelijk heeft dat je een rijker mens heeft gemaakt en ben je blij met hoe het nu is.

Maar wat als je je realiseert dat je eigenlijk minder goed in je vel zit na al die jaren stiefouderen? Ben jij die stiefvader die van reizen houdt, maar dat nu eigenlijk nooit meer doet? Of ben jij die stiefmoeder die vrolijk en spontaan is, maar zich nu vooral boos en ge√Įrriteerd voelt? Hoe zit het met je energieniveau? Met je zelfvertrouwen? Kun je nog lachen en genieten? Heb je zin in nieuwe projecten, of ben je vooral aan het overleven?

Een paar vragen…

Wie was jij voordat je een relatie kreeg met een partner met kinderen uit een vorige relatie? Wat vond je fijn om te doen? Waar werd je blij van? Wat inspireerde jou? Waarvan kreeg je bakken energie? Wat maakte jou zo aan het lachen? Wat deed je om je goed te voelen?

Doe je deze dingen nu nog steeds? Zo niet, waarom ben je ermee gestopt? Voor wie ben je ermee gestopt? Is het een bewuste keuze geweest en sta je er werkelijk achter?

Waarom passen we ons zo aan?

Soms vrezen stiefouders dat ze het niet kunnen maken om iets voor zichzelf te doen. Dat ze daarmee de anderen te kort doen of in de steek laten. Misschien ben je er onbewust van overtuigd dat je het niet verdient om iets voor jezelf te hebben. Misschien maak je onbewust andermans behoeften belangrijker dan die van jouzelf? Herken je jezelf hier sterk in, dan raad ik je aan om te lezen over codependentie.

Het tegenovergestelde is echter waar: heb je als stiefouder je eigen werk, hobby‚Äôs, sociale netwerk, of andere hulpbronnen, dan zit je lekkerder in je vel. Je bent een leukere stiefouder. Bovendien: je cre√ęert tijd en ruimte voor de biologische ouder om tijd met de eigen kinderen door te brengen. Iets waar kinderen van gescheiden ouders vaak naar verlangen.

Zo vind je jezelf weer terug

In dit artikel van Psychologie Magazine vind je een test die je vertelt in hoeverre jij geneigd bent om jezelf aan te passen aan de ander. In het artikel is tevens te lezen hoe onze vroegste ervaringen hier invloed op hebben.

Maar, wil je niet zo diep graven, dan kun je nu al beginnen met bijvoorbeeld:

  • een oude hobby nieuw leven inblazen of een nieuwe hobby zoeken;
  • een oude gewoonte die je blij maakte weer invoeren (voor mij is dat op mijn gemak de zaterdagkrant lezen);
  • op zoek gaan naar je passie, of met je passie bezig zijn;
  • een activiteit doen zonder je partner en stiefkinderen;
  • op pad gaan met je vrienden en vriendinnen;
  • een cursus of workshop doen waarbij je iets nieuws leert.

Hoe simpel het ook lijkt, zodra stiefouders zich realiseren dat ze een deel van zichzelf hebben verwaarloosd en dat stuk weer nieuw leven inblazen, komt er weer veel meer plezier en harmonie terug in het stiefgezin. Dat wens ik jou ook toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *