Jaloers op de ex? 4 vragen aan jezelf

Ben jij boos op de ex? Zo deal je ermee.
februari 15, 2018
Stiefmoederinstinct bestaat niet
maart 8, 2018

Jaloers op de ex? 4 vragen aan jezelf

Jaloers op de ex? 4 vragen aan jezelf

Veel stiefouders voelen jaloezie of afgunst richting de vorige partner(s) van hun huidige partner. Zoals ik eerder schreef, houden de meeste mensen de exen van hun partner liefst mijlenver bij zich vandaan. Maar zolang hun partner met die ex nog het ouderschap deelt, is dat een onmogelijke opgave. Je zult er dus als nieuwe partner mee moeten leren omgaan.

 

Jaloerse gevoelens richting de ex zijn grofweg in te delen in twee categorieën:

  1. Je bent jaloers op de band die de ex heeft/had met jouw huidige partner

Het liefst wil je niet herinnerd worden aan de tijd dat je partner een liefdeskoppel vormde met iemand anders. Stiefmoeders zijn soms jaloers omdat hun partner met haar zijn eerste huis kocht, voor het eerst trouwde en zijn eerste kind kreeg. Misschien ben je jaloers omdat zij samen een geschiedenis delen waar jij als nieuwe partner geen deel van uitmaakt. Of omdat je partner nog steeds bij de ex ‘onder de plak zit’. Of omdat je partner met de ex lacht over iets wat hun kinderen deden en dat jij daar geen deelgenoot van bent.

 

  1. Je bent jaloers op de plek die de ex heeft als biologische ouder

Als stiefouder kun je nog zo je best doen, jaar in jaar uit, maar je zult het nooit winnen van de ‘echte’ ouders. Dat kan iets in je oproepen dat biologische jaloezie genoemd wordt. Stiefouders die verlangen naar dezelfde plek als de biologische ouders kunnen hier behoorlijk last van hebben. Telkens als ze erop gewezen worden dat ze ‘slechts’ stiefouder en niet de echte ouder zijn, voelen ze een steek van jaloezie. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

  • “Op Moederdag zijn de cadeautjes altijd voor de echte moeder. Voor mij hebben ze nog nooit iets gemaakt”
  • “Anderhalf jaar lang bracht ik mijn stiefdochter wekelijks naar zwemles. Bij het afzwemmen zitten de echte ouders op de eerste rij en ik ergens achteraan.”
  • “Op mijn verjaardag hoor ik niets van mijn stiefkinderen, terwijl ze voor de verjaardag van hun eigen moeder al maanden bezig zijn met knutselen.”
  • “Iedere zaterdag sta ik op het voetbalveld mijn stiefkind aan te moedigen, maar zodra de echte vader een keertje komt, heeft mijn stiefzoon het daar nog maanden over.”
  • “Jarenlang heb ik voor ze gezorgd, maar zodra ze het huis uit waren, kwamen mijn stiefkinderen alleen nog maar langs voor hun echte ouder.

 

Hoe ontstaat jaloezie?

De een is sneller jaloers dan de ander. Je persoonlijkheid en je ervaringen uit het verleden spelen daarbij een rol. Jaloezie ontstaat door gedachten die je over een situatie hebt. We maken denkfouten waardoor we jaloers worden. Lees hier de 7 denkfouten die we maken bij jaloezie.

 

Omgaan met jaloezie: 4 vragen die je jezelf kunt stellen

Voel je jaloerse gevoelens opkomen? Richt je niet op de ander, maar op jezelf. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 

Vraag 1: Welke gedachten heb ik over de situatie?

Vraag 2: Zijn dit reële gedachten?

Vraag 3: Wat is het precies dat die ander heeft en dat ik ook graag zou willen hebben?

Vraag 4: Is het iets waar ik invloed op heb?

Ja -> Welk concreet verzoek kan ik doen om te krijgen wat ik wil?

Nee -> Kan ik mezelf toestaan om hierover te rouwen?

 

Deel eventueel met je partner wat er in je leeft. Vertel je gevoelens en je verlangens en verval niet in oordelen en verwijten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *