Introverts en extraverts in 1 stiefgezin: gaat dat goed?

ZO word je als stiefmoeder nooit meer teleurgesteld op Moederdag
mei 9, 2019
Tips voor als je stiefkind (te) lang op je lip zit
september 8, 2019

Introverts en extraverts in 1 stiefgezin: gaat dat goed?

Introverts en extraverts in 1 stiefgezin: gaat dat goed?

Baal jij er soms van dat je stiefkind zo op zichzelf is? Dat je geen idee hebt wat er in hem of haar omgaat? Dat je je soms afvraagt wie die schim is en wat die in je huis doet? Of erger jij je juist aan het continue aandacht vragen van je stiefkind? Dat je geen stap kunt verzetten of je stiefkind staat naast je en praat je de oren van het hoofd? Dat je je soms verstopt in je slaapkamer omdat het je zo gespannen maakt?

Herken je een van deze voorbeelden, dan zou het kunnen dat jullie verschillend scoren op de schaal van introversie-extraversie. Hieronder lees je waarom het fijn is om daar inzicht in te hebben en wat je kunt doen als het verschil groot is.

Ik ben een extravert persoon. Ik houd van mensen om me heen, gesprekken voeren, ben een echte doener. Kijkend naar de definitie van extraverts dan herken ik me daarin volledig: Bij een extraverte instelling is de energie naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen krijgen, door hun oriëntatie op de buitenwereld, energie uit interactie met anderen. Zij vinden het fijner om met andere mensen samen te zijn dan om alleen te zijn (Bron). 

Mijn man is een introvert. Hij is rustig, houdt van één op één gesprekken en hij laadt op door alleen te zijn. Kijkend naar de definitie van introverts, dan herken ik hem daarin helemaal: Bij een introverte instelling is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen halen energie uit zichzelf door zich te richten op de innerlijke beleving en overweging. Door reflectie op ideeën die ze hebben of aangereikt krijgen, te doordenken krijgen ze innerlijke energie. Introverte mensen zijn liever alleen dan in een groep (Bron).

Lang geleden, toen wij net samenwoonden, gaf dit weleens problemen. Wilde ik kletsen en samen iets doen, wilde hij liever even alleen op de bank zitten een filmpje kijken. Inmiddels hebben we een manier gevonden om hiermee om te gaan: we geven beide onze behoefte aan en zoeken een oplossing die fijn is voor ons allebei. Meestal komt dat neer op eerst allebei even iets alleen doen en daarna iets samen doen of kletsen.

Mijn stiefzoon is ook een introvert. Hij kan uren alleen zijn en filmpjes kijken of er alleen op uit trekken om te vissen (hengelsport is een typische hobby voor introverts). Ik, de extravert, maakte me destijds zorgen om hem. Ik dacht: als hij zich zo terugtrekt, dan is hij vast heel ongelukkig. Want als ik me zo zou gedragen als hij, dan gaat het immers niet goed met mij. Dus probeerde ik hem uit zijn droomwereld te trekken: “Zullen we dit doen….” “Ga je mee dat doen….” “Wat vind je van dit….” “Hoe is dat gegaan……” Het gevolg: hij werd helemaal ongemakkelijk en trok zich alleen maar meer terug.

Totdat mijn man op een gegeven moment opmerkte: “Mijn zoon is een introvert, net als ik. Hij voelt zich helemaal senang als hij alleen is”. Wat een eyeopener! Ik hoef hem dus helemaal niet uit zijn eigen wereldje te halen. Sindsdien leg ik geen enkele druk meer op hem. Als hij bij ons komt, zeg ik: “Fijn dat je er weer bent”. Meer niet. Als hij iets wil vertellen dan komt hij vanzelf wel. En inderdaad! Hij is nog steeds geen prater, maar af en toe komt er ineens een verhaal. En daar geniet ik dan met volle teugen van.

Wil jij weten hoe introvert of extravert je bent? Doe een test, bijvoorbeeld deze.

In alle gezinnen komen introverts en extraverts voor, ook in samengestelde gezinnen. Ik had mijn man nodig om mijn stiefzoon te kunnen begrijpen, omdat ik zelf zo anders in elkaar zit. Sinds ik het verschil tussen introverts en extraverts beter begrijp, snap ik ieders gedrag (inclusief dat van mijzelf) veel beter. En wat een rust geeft dat!

Terugkomend op de vraag: introverts en extraverts in één (stief)gezin: gaat dat goed? Dat denk ik wel, mits ieder in zijn waarde gelaten wordt. De volgende 5 tips kunnen daarbij helpen:

  1. Probeer van de introvert geen extravert te maken. En andersom ook niet natuurlijk.
  2. Observeer en accepteer de verschillen.
  3. Geef aan wat je nodig hebt en vraag wat de ander nodig heeft.
  4. Overleg en onderhandel tot je een oplossing hebt die fijn is voor iedereen.
  5. Tot slot: vier de verschillen en leer van elkaar.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *