Het geheim van een hechte relatie

Stiefouder: ben jij een kameel, een leeuw of een kind?
april 5, 2018
ZO stop je die frustrerende ruzies die nergens toe leiden
april 19, 2018

Het geheim van een hechte relatie

Het geheim van een hechte relatie

Onze liefdesrelatie is het fundament van ons gezin. Hadden wij geen relatie met onze partner, dan was er geen stiefgezin of samengesteld gezin. Als we gespannen zijn en voortdurend ruzie maken met onze partner, dan werkt dat door in de relatie met onze (stief)kinderen.

Liefdevolle verbinding met onze partner stelt ons in staat om de uitdagingen in het (gezins)leven aan te kunnen. Het is dus van groot belang om onze liefdesrelatie veilig en warm te houden. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat is het geheim van een hechte relatie?

Om antwoord te geven op deze vraag, maak ik gebruik van het boek Houd me vast van Dr. Sue Johnson. Dit boek is al jaren een grote inspiratiebron voor me. Wat zij omschrijft zie ik telkens terug bij stellen die bij mij aan tafel zitten. Met haar unieke kijk op de liefde en baanbrekende werk heeft zij al vele stellen geholpen om een hechte en veilige relatie op te bouwen.

Hoe werkt de liefde volgens Dr. Sue Johnson?

Dr. Sue Johnson ontdekte dat de hechtingstheorie, die gaat over de hechting tussen ouders/verzorgers en kinderen, ook van toepassing is op liefdesrelaties. Zij zegt: “Om een duurzame liefdesband te kunnen smeden, moeten we in staat zijn om af te stemmen op onze diepste behoeften en verlangens. En deze kunnen vertalen in duidelijke signalen waarop onze geliefde kan reageren. We moeten in staat zijn om liefde te ontvangen en te beantwoorden. En we moeten vooral de oercode van de hechting kunnen herkennen en aanvaarden en niet proberen weg te wuiven of uit de weg te gaan.”

Sue Johnson stelt dat onze geliefde onze schuilplaats is in het leven. Als we de verbinding met hem of haar verliezen (bijvoorbeeld tijdens een ruzie), dan treedt ons alarmsysteem in werking. We voelen ons boos, eenzaam en vooral bang. Het angstcentrum in ons brein wordt geactiveerd en dat brengt een automatische reactie teweeg. We denken niet na, maar we voelen en handelen. Dat handelen bestaat uit vechten (woedend worden, kritiek uiten, eisen stellen) of vluchten (terugtrekken, afsluiten, afzonderen). Volgens Sue Johnson zijn dit allemaal noodkreten naar onze geliefde. We zenden deze signalen uit in een poging om de veilige verbondenheid met onze partner te herstellen. Het verdrietige is dat we het onze partner hiermee juist moeilijker maken om ons te geven wat we willen.

Deze strategieën om met de angst voor verlies van verbondenheid om te gaan zijn onbewust. In eerste instantie lijken ze ook effectief. Maar als liefdeskoppels steeds vaker in zo’n vecht- of vlucht reactie verzeild raken, voelen beide partners zich niet meer veilig en gaan ze in de verdediging. Ze raken steeds meer van elkaar verwijderd. Denk maar eens aan de leeuw uit mijn blog Stiefouder, ben jij een kameel, een leeuw of een kind?

Hoe creëer je een hechte relatie?

In haar boek beschrijft Sue Johnson zeven gesprekken die stellen kunnen voeren om het verlies van verbondenheid te beperken en de emotionele ontvankelijkheid te bevorderen. Dat is de basis van haar Emotionally Focused Couple Therapy (EFT). Dit zijn de zeven gesprekken:

  1. De duivelse dialogen leren herkennen
  2. De pijnplekken vinden
  3. Op een crisis terugkijken
  4. Betrokkenheid en verbondenheid ontwikkelen
  5. Kwetsuren vergeven
  6. De band versterken via seks en aanraking
  7. Je liefde levend houden

Het eerste gesprek gaat over het herkennen van de duivelse dialogen. Daarmee worden de patronen bedoeld waar we in terecht komen zodra we geen veilige verbinding kunnen maken met onze partner. Welk patroon herken jij?

Duivelse dialoog 1: zoek de boef
Bij deze interactie zijn beide partners bezig om de ander te overtuigen dat hij/zij verkeerd zit. Beiden vallen aan, beschuldigen en veroordelen.

Duivelse dialoog 2: de protestpolka
De ene partner gaat in de aanval en achtervolgt de ander met kritiek en eisen. De ander trekt zich steeds meer terug en neemt afstand.

Duivelse dialoog 3: Verstijf en vlucht
Dit is de meest gevaarlijke dialoog. Beide partners hebben zich teruggetrokken in zichzelf en leven naast elkaar. De strijd is opgegeven, omdat beiden zich zo gekwetst en afgewezen voelen, dat ze pogingen om elkaar te begrijpen en te bereiken hebben opgegeven.

Om te ontdekken hoe jullie vicieuze cirkel eruit ziet, vul onderstaande zinnen aan:
Naarmate ik meer……,
ga jij meer ……….,
waarop ik dan weer meer……..

Het ontdekken van jullie vicieuze cirkel is de sleutel tot het stoppen ervan. Zie de duivelse dialoog als jullie gezamenlijke vijand. Daarmee is de eerste stap richting een hechtere relatie al gezet.

Merk jij dat je telkens met je partner in een duivelse dialoog verzeild raakt? Lukt het jullie niet goed om de duivelse dialoog te stoppen? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *