Vijf sleutels tot een gelukkig stiefgezin

Introverts en extraverts in één gezin: gaat dat goed?
september 4, 2017
Waarom oordelen fantastisch zijn
november 23, 2017

Vijf sleutels tot een gelukkig stiefgezin

5 sleutels tot een gelukkig stiefgezin

Linda, een van de vijf stiefmoeders uit mijn boek ‘Mijn eerste is niet zijn eerste’, is heel blij met haar stiefdochter. Zij en haar partner Niels hebben goed contact met zijn ex. Het loopt lekker in hun gezin.

Linda (31) is getrouwd met Niels (40) en heeft met hem twee kinderen: Charlotte (3) en Floor (1). Niels heeft een dochter uit zijn eerste huwelijk die ieder weekend en de helft van de vakanties bij hun is: Julia (11).

Linda: “Ik ben dol op mijn stiefdochter Julia. Ik vind het altijd gezellig als ze er is en voel me niet compleet als ze niet bij ons is. Ik voel nauwelijks verschil in liefde tussen Julia en mijn eigen dochters. De meiden onderling hebben best weleens ruzie, maar meestal zijn ze blij om elkaar te zien.

Wij hebben een goed contact met de moeder van Julia. Ik vind het heel bijzonder dat we samen de opvoeding delen. Over het algemeen ben ik het eens met de opvoedstijl van Julia’s moeder. Afspraken komt ze na en de overdracht verloopt prima. Ik besef me heel goed dat ik geluk heb met mijn situatie, omdat ik zoveel voorbeelden ken van stiefgezinnen waarin het niet goed gaat.

Ik denk dat dat komt doordat de scheiding harmonieus was, doordat het klikt met Julia en doordat ik me in het begin op de achtergrond heb gehouden. Ik ben me heel langzaamaan met de opvoeding gaan bemoeien.”

De vijf sleutels tot een gelukkig stiefgezin
Bij Linda is het gelukt om een gelukkig stiefgezin te vormen. Verlang jij daar ook zo naar? Pas dan deze belangrijke tips toe:
1. Neem de tijd. Iedereen moet wennen aan elkaar en aan de veranderende situatie. Dat heeft tijd nodig.
Niels was al twee jaar gescheiden toen hij Linda tegen het lijf liep. Julia was al gewend aan de nieuwe situatie. Ondanks hun verliefdheid kozen Linda en Niels ervoor om het rustig aan te doen en pas na een jaar samen te gaan wonen. Linda is zich heel langzaamaan met de opvoeding van Julia gaan bemoeien. Pas toen iedereen gewend was om samen onder een dak te wonen, kwam er ruimte voor een baby erbij.
2. Leer over stiefgezinnen. Informeer jezelf over de do’s en don’ts, de valkuilen, de verwarrende gevoelens en de complexiteit van je rol als stiefouder.
Voordat Linda Niels ontmoette, had ze nog nooit nagedacht over hoe het zou zijn om stiefmoeder te zijn. Ze vond het allemaal heel spannend, dus vroeg ze advies aan een andere stiefmoeder en las ze allerlei boeken. Daardoor leerde ze wat ze wel en niet moest doen. En dat wat ze voelde niet gek of raar was. Dat gaf haar rust en vertrouwen.
3. Communiceer. Blijf als partners in gesprek, deel wat er in jullie leeft, en wat jullie verlangens zijn. Op een manier die verbindt in plaats van verwijdering en ruzie veroorzaakt (verbindende communicatie).
Linda en Niels kunnen samen goed praten als er onenigheid is. Ze blijven respectvol naar elkaar en veroordelen elkaar niet. Ze beseffen dat ieder gedrag wordt veroorzaakt door een onderliggende behoefte. Samen proberen ze uit te vogelen welke dat is en hoe ze die kunnen vervullen. Ook met de moeder van Julia communiceren ze zoveel mogelijk op deze manier, waardoor de band met haar goed is.
4. Kijk naar jezelf. Soms lukt het gewoon niet om rustig te blijven, omdat iets je ontzettend diep raakt. Onderzoek dan in jezelf wat dat precies is en welke levensles hierin verstopt zit.
Linda merkte dat ze de neiging had om zichzelf aan te passen. Ze nam het Julia en Niels soms kwalijk dat zij zo bepalend waren. Totdat een coach haar erop wees dat ze het ook op haar werk deed. Het was een patroon dat ze in haar jeugd geleerd had. Toen ze dat wist, kon ze leren om het patroon te doorbreken. In haar worsteling bleek een enorm waardevolle levensles te zitten.
5. Accepteer wat er is. Heb je alles geprobeerd en lukt het maar niet om een warme band met je stiefkinderen op te bouwen? Of een goede communicatie met de ex te onderhouden? Dan is het tijd om te rouwen en te accepteren wat er is.
Linda heeft een warme band met haar stiefdochter en een goede verstandhouding met diens moeder. Helaas geldt dat lang niet voor iedere stiefouder. Soms zit een warme band met je stiefkind er gewoon (nog) niet in. Zeg dan tegen jezelf: “Ik voel verdriet, omdat ik nu niet de verbinding heb die ik graag zou willen.” Kan je dat verdriet ook echt toelaten? Lukt het jullie wel om elkaar met respect te blijven behandelen?
Wat betreft de andere ouder van je stiefkinderen: laat zoveel mogelijk de communicatie over aan je partner. Stop met invullen wat haar intentie zou kunnen zijn. Zeg tegen jezelf: “Ik voel woede en verdriet, omdat ik het zo graag anders had gewild.” Neem contact op met mij als je dit te moeilijk vindt of als je ondersteuning wilt bij het verbeteren van jullie situatie.
En als het wel gelukt is om een gelukkig stiefgezin te vormen: wees trots op jezelf en je gezin! You did it! Ook al zul je telkens momentjes hebben dat jullie opnieuw evenwicht moeten zoeken met elkaar. Jullie hebben een manier gevonden waardoor het werkt. En dat is goud waard <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *