Pers pagina

Pers

 

Download het persbericht hier

Download hier de cover, de achterflap en de auteursfoto.

Persbericht

Voorschoten, 6 september 2017

Nu verkrijgbaar: Taboedoorbrekend boek over stiefmoeders die voor het eerst zelf moeder worden

Vanaf 7 september is het boek Mijn eerste is niet zijn eerste van Mariska Matakupan-Jansen verkrijgbaar. Dit boek gaat in op alle lastige en verwarrende situaties waar stiefmoeders mee te maken krijgen. Het boek zoomt extra in op stiefmoeders die voor het eerst zelf moeder worden.

Veel stiefmoeders cijferen zichzelf weg omdat de buitenwereld nogal wat van hen verwacht en omdat ze iedereen willen pleasen binnen een (nieuwe) relatie. Stiefmoeders liggen dan ook vaak met zichzelf in de knoop. Ze vinden het lastig om er met hun partner over te praten omdat het wel over zijn kinderen gaat. En vaak krijgen ze geen gehoor van mensen in hun omgeving, omdat ze wisten waar ze aan begonnen.

De auteur rekent in het boek moeiteloos af met diverse vooroordelen en taboes waar stiefmoeders mee te maken krijgen. Het is niet erg om meer van je eigen kinderen te houden dan van je stiefkinderen. Het is zelfs heel natuurlijk. Ook ontdekken we dat veel stiefmoeders een leeuwinnengevoel ervaren zodra ze net moeder zijn geworden. Veel van hen zien hun
stiefkinderen ineens als indringers in hun veilige nestje. Stiefmoeders schamen zich hier vaak enorm voor. En zo komen er nog veel meer typische situaties aan de orde.

Mariska Matakupan-Jansen interviewde voor het boek tientallen stiefmoeders die zelf moeder werden. Op basis daarvan stelde ze vijf portretten van stiefmoeders op. Stiefmoeders zullen hun eigen situatie herkennen en ervaren dat ze niet de enige zijn met deze worstelingen. Ze krijgen een schat aan tips aangereikt. Ook lezen de stiefmoeders over de kracht van Verbindende communicatie. Hierbij ga je op zoek naar verbinding met elkaar door jezelf eerlijk te uiten en te streven naar het echt begrijpen van de ander.

 

Achtergrondinformatie

Het aantal stiefgezinnen in Nederland ligt rond de 184 duizend (2010). Dit aantal is 9,5 procent van het totaalaantal gezinnen met thuiswonende kinderen onder de 18 jaar. In ongeveer een derde van de nieuwe gezinnen worden nog één of meerdere gezamenlijke kinderen geboren. Dit zijn alleen nog maar de gezinnen waar de kinderen fulltime zijn. Co-oudergezinnen en weekend-stiefgezinnen zijn hier nog niet bij gerekend. Dus in werkelijkheid is de groep nog veel groter. En de verwachting is dat deze groep verder groeit in de komende jaren.

 

Over Mariska Matakupan-Jansen

De auteur van dit boek, Mariska Matakupan-Jansen, heeft 10 jaar ervaring als stiefmoeder. In 2012 en 2015 kreeg ze zelf kinderen.

Mariska heeft een eigen adviesbureau, Stiefwijs, en helpt stiefouders om meer rust en verbinding te creëren in hun stiefgezin. Dit doet Mariska via lezingen, workshops en individuele coaching.

 

Over Astronaut Boeken

Wij zijn een nieuwe uitgeverij gericht op kinderen, hun ouders, hun opa’s en oma’s en hun andere verzorgers. In onze boeken valt altijd wat te ontdekken. Over hoe iets werkt, over hoe iets anders of beter kan en misschien wel iets over jezelf.

Dit najaar komen onze eerste drie boeken uit. Naast ‘Mijn eerste is niet zijn eerste’ zijn dat ‘Wakker met een wijsje’ een feestelijk muziekdoeboek voor ouders en hun kinderen van 0 tot 4 jaar en het derde boek ‘85 fotochallenges’ waarin kinderen vanaf 8 jaar leren fotograferen.

 

Voor meer informatie:

Linda de Jong

Uitgever Astronaut Boeken 

06-48 35 28 15

linda@astronautboeken.nl

 

Mariska Matakupan-Jansen

Auteur en stiefcoach

06-533 91 006

info@stiefwijs.nl