Over Mariska

Over Mariska

In 2007 ontmoette ik mijn huidige partner, een gescheiden man met een destijds 3-jarig zoontje. Een relatie met iemand die ‘alles al een keer had meegemaakt’ paste totaal niet in mijn plaatje. Eigenlijk wilde ik niet toegeven dat ik verliefd was, maar er was geen houden aan. Langzaamaan leerden we elkaar beter kennen.

Mijn partner vertelde vaak over zijn zoon, maar ik vond het veel te eng om zijn zoon te ontmoeten. Pas na een half jaar durfde ik hem in het echt te zien. Vanaf een veilige afstand, op een bankje in het park. Rustig bouwden we de ontmoetingen uit. Lange tijd heb ik het onwennig gevonden. Na drie jaar besloten we een weekje met zijn drietjes op vakantie te gaan. Het was zoeken, het was wennen, maar het was vooral gezellig. We durfden de stap naar samenwonen te wagen. Ondertussen volgde ik een opleiding aan de Academie voor Coaching en Counselling, naast mijn baan als preventiewerker bij de GGD en later bij het Riagg.

In 2012, mijn stiefzoon was inmiddels bijna 9 jaar oud, werd onze eerste dochter geboren. Wat heb ik die tijd veel verwarring ervaren. Zo blij met mijn dochter, maar zo zoekende in het contact met mijn stiefzoon. Zodra ik met anderen wilde delen wat ik voelde, merkte ik dat vooral andere stiefouders precies begrepen wat ik bedoelde. Dat motiveerde mij om in januari 2013 mijn praktijk Skaja Coaching op te zetten, een praktijk voor begeleiding aan stiefouders en nieuwe gezinnen. In datzelfde jaar werd ik gecertificeerd Stiefplancoach.

In 2015, hoogzwanger van onze tweede dochter, ontstond mijn idee om een boek te schrijven. Nog steeds worstelde ik regelmatig met mijn stiefmoederschap. Het schrijfproces werd een transformatieproces. Door te praten met heel veel stiefmoeders, coaches, vrienden en therapeuten, én door het volgen van een opleiding Geweldloze Communicatie, kreeg ik steeds meer vat op mijn eigen situatie. Tegelijkertijd kreeg mijn boek steeds meer vorm.

Het jaar 2017, tien jaar nadat ik stiefmoeder werd, kwam mijn boek uit. Het heet ‘Mijn eerste is niet zijn eerste’ en is HET boek voor vrouwen die hun eerste kind krijgen met een man die al papa is. Wat ben ik trots op het resultaat. Als symbool voor mijn transformatieproces veranderde ik mijn bedrijfsnaam van Skaja Coaching naar Stiefwijs.

Lange tijd voelde ik schaamte, omdat ik worstelde als stiefmoeder. Nu ik de worsteling overwonnen heb, zijn die ervaringen juist mijn kracht. Ik ben authentiek, betrokken en stel me kwetsbaar op. Ik sta naast je en samen gaan we op ontdekkingsreis. Daarbij laat ik je meeprofiteren van de lessen die ik leerde en de ervaringen die ik opdeed als stiefmoeder en als mens. Kenmerkend aan mijn klanten is dat ze al zoveel geprobeerd hebben om hun situatie te verbeteren, maar dat tot nu toe niets echt hielp. Ze zijn enorm toe aan helderheid, inzicht en handvatten. Maar bovenal willen ze meer rust en verbinding ervaren in hun gezin. Daarvoor zijn ze bij Stiefwijs aan het juiste adres. Lees verder over de ervaringen van mijn klanten.

Het is mijn missie om stiefmoeders te helpen om meer rust en verbinding te creëren in hun stiefgezin. Via individuele coaching, workshops en lezingen werk ik aan die missie.