Boek

Boek Mijn eerste is niet zijn eerste

Klik hier voor de perspagina 

Je bent verliefd op een geweldige man. Hij heeft kinderen uit een vorige relatie. Jullie zijn vol goede moed: “We gaan samen een gelukkig gezin vormen. De liefde tussen ons is sterk”. Er is nog een kinderwens en er komt een baby van jullie samen: “Dit kindje verbindt ons allemaal”.

En dan blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om een harmonieus gezin te vormen. Een wereld van verwarrende gevoelens en vragen gaat voor je open:

 • “Zijn kinderen zijn niet enthousiast over de zwangerschap. Hoe ga ik daarmee om?
 • “Ik voel me schuldig: “Voor mijn eigen kind voel ik zoveel meer liefde dan voor mijn stiefkind. Is dat normaal?”
 • “Ga ik ook voor mijn stiefkinderen zorgen op de dag dat ik voor mijn eigen kind zorg?
 • “Wie zetten we allemaal op het geboortekaartje?”

Mijn eerste is niet zijn eerste gaat over vrouwen die stiefmoeder werden en vervolgens eigen kinderen kregen. Herken jezelf in één van de vijf stiefmoeders die je meenemen door het avontuur van stiefmoeder zijn, zwanger zijn en kraamvrouw zijn, en moeder zijn. Inclusief tientallen tips om jouw situatie te vergemakkelijken.

Bekijk de inkijkpagina of de inhoudsopgave

Mijn eerste is niet zijn eerste

HET boek voor vrouwen die hun eerste kind krijgen met een man die al papa is

 • Auteur: Mariska Matakupan-Jansen
 • Uitgever: Astronaut Boeken 
 • Nederlandstalig
 • Hardcover
 • 168 pagina’s
 • ISBN: 9789492744005 
 • Prijs: €10,90

Bestel nu!

Nu met gratis download: Checklist ‘In 3 stappen naar een ontspannen (kraam)bezoek van zijn ex-partner’. Download het hier!

Wil je graag meer weten over het boek of over het onderwerp? Neem gerust contact op met mij. Of kom naar een van mijn lezingen.

In de media

NOS Radio 1 Journaal (06-09-2017),

Omroep EVA (09-09-2017),

Golfbreker Radio (16-09-2017),

NPO Radio 5 (19-11-2017)

Luister hier:

Bekijk mijn boektrailer:

Recensies

Anonieme stiefmoeder: “Thuis ben ik gelijk begonnen met het lezen van je boek. Even me-time. De gedachten van uit elkaar gaan spookten soms door mijn hoofd, omdat ik dan van alles af zou zijn. Maar nu ik jou en je boek heb leren kennen, zie ik een mogelijkheid om deze rotsituatie te doorbreken. Die kans wil ik graag aangrijpen.”

Jeanette Hultzer, stiefmoedercoach: “Ik vind jouw boek zeer toegankelijk geschreven, leuk vormgegeven en gedetailleerd besproken waar de moeder-stiefmoeder tegenaan kan lopen. Zelf behoor ik niet helemaal tot de doelgroep, omdat ik zelf geen moeder ben, maar toch vond ook ik (h)erkenning en weet ik zeker dat de specifieke doelgroep hiermee echt een boek in handen heeft dat (h)erkenning en handvatten biedt in hun gevoelens, worstelingen en ter voorbereiding/voorkoming van…! Mijn complimenten en van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat! Ik zal dit boek aanbevelen, waar ik kan en gepast is. En voor nu kijk ik uit naar jouw gastoptreden in mijn Stiefmoedercafés in Amsterdam en Delft komende maand!”

Alyce Bailey, stiefmoeder: “Met plezier heb ik je boek gelezen. Het ziet er prachtig uit en je hebt de inhoud op logische wijze ingedeeld. Ik vermoed dat het veel vrouwen aan zal spreken en zal helpen. De mannen in kwestie moeten het eigenlijk ook lezen, om beter te begrijpen wat hun partner doormaakt. De tips die verspreid zijn door het hele boek zijn zeer behulpzaam. Je advies om te communiceren wat voor gevoelens je hebt als stiefmoeder is erg belangrijk. En de voorbeelden van de vijf vrouwen leggen goed uit dat het niet hetzelfde is voor iedereen.”

Angelique Cras, stiefgezincoach: “Als geen ander weet Mariska wat de transformatie inhoudt, van ‘stiefmoeder zonder eigen kind(eren)’ naar ‘moeder en  stiefmoeder’. De (onbekende) gevoelens en veranderingen die dit met zich meebrengen weet Mariska op een zeer toegankelijke en eerlijke wijze te beschrijven. Ook legt zij prachtig de link met verbindend communiceren en welke toegevoegde waarde dit kan hebben in de partnerrelatie.
Dit boek is een ‘must-read’ voor vrouwen zonder kinderen, die een relatie hebben met een man die al papa is. Ook hoort dit boek op het nachtkastje te liggen bij vrouwen zonder kinderen, maar met een kinderwens, die een relatie hebben met een papa. En het is een waardevol cadeau voor een vrouw die zwanger is van haar eerste en het kindje is niet de eerste van haar partner. Zoals bij een stiefgezin, zijn er vaak veel woorden nodig om de gezinssituatie te beschrijven…”

Lisette van Veenendaal, stiefmoeder: “Ik heb het met plezier gelezen. De manier waarop je uitdagingen en valkuilen verwoordt zijn ontzettend invoelbaar. Super hoe je vijf verschillende stiefmoeders hebt gebruikt om situaties, behoeften en gevoelens duidelijk te maken. Ook de tips zijn handig! Ik weet zeker dat veel stiefmoeders hiermee geholpen zijn. Jouw boek fungeert als een steuntje in de rug!”

Susan van der Beek, hoofdredacteur Kwartaalblad Stichting Nieuw Gezin: “Het boek van Mariska Matakupan-Jansen is wat mij betreft een belangrijk boek. Omdat ze helder en openhartig beschrijft waar je als stiefmoeder en moeder van een samengesteld gezin zoal mee te maken krijgt. Het is praktisch, vol tips en waardevolle adviezen. De vijf fictieve stiefmoeders die regelmatig ten tonele verschijnen, maken het boek levendig en prettig leesbaar. Ik vind het een aanrader voor stiefmoeders met een kinderwens of een pasgeboren baby. En ook voor vaders die het allemaal al eens hebben meegemaakt, zodat zij het leeuwinnen-gedrag van hun vrouw beter kunnen begrijpen.”

‘Steenbokseltje’ op bol.com: “Aanrader voor samengestelde gezinnen! Zalig boek met een verhaal over elke situatie.”

Nanda Poulisse, orthopedagoog: “Ik heb het boek intussen gelezen. Heel herkenbaar. Het eerste deel is eigenlijk algemeen en voor alle stiefmoeders relevant. De twee daarop volgende delen gaan over zwanger zijn, en als je het kindje eenmaal hebt. Er staan heel veel tips in, en wat ik mooi vind, een beschrijving van verbindend communiceren. Dat is niet voor iedereen makkelijk, maar als je dat eenmaal kunt, dan kun je heel veel problemen voorkomen, of in elk geval voorkomen dat ze escaleren.”

Bibliotheek Eemland: “Zwanger zijn betekent een verandering in je relatie. Van geliefden naar ouders worden is altijd een proces. Als je partner al kinderen heeft uit een andere relatie komen er extra vragen naar voren. Als stiefouder heb je je misschien minder met de opvoeding bemoeid, maar dat betekent niet dat je voor je eigen kind dezelfde keuzes maakt. Er wordt op een aantrekkelijke manier informatie aangeboden om je samen voor te bereiden op deze veranderingen. Het boek is vooral gericht op de vrouw. Wat betekent het om stiefmoeder te zijn? Hoe betrek je de kinderen bij de zwangerschap en hoe begeleid je het gezin als het kind net geboren is? Geschikt voor stiefmoeders en vaders.”

Patricia Heije, relatietherapeut en stiefspecialist: “Wat een prachtig, praktisch en bruikbaar boek heb je geschreven. En wat ontzettend fijn dat je de bijzondere periode van kinderloze stiefmoeder naar moeder zijn in combinatie met stiefmoederschap zo helder hebt beschreven. Ik merk goed dat je ervaringsdeskundige bent en je hebt het voor elkaar gekregen om chaos in gevoelens en gebeurtenissen te structureren zodat het weer vast te pakken is. Kortom, voor iedereen die zich herkent in de door jou beschreven fictieve vrouwen Barbara, Jacqueline, Linda, Sara en Cindy kan het boek niet anders zijn dan een verademing en houvast. Chapeau!”

Ingrid Druyts, stiefcoach: Ik vind het boek heel aantrekkelijk van uiterlijk en zeer leesbaar voor nagenoeg iedere doelgroep. Fijn ook al die losse verhalen die toch telkens weer iets anders vertellen en toch ook weer op hetzelfde neerkomen. Vandaar dat ik het boek in mijn praktijkruimte heb liggen om het te tonen aan cliënten die er iets aan zouden hebben.

Saskia Engels, stiefcoach en relatietherapeut: Ik heb genoten van je boek en snel uitgelezen. Er zit een goede vaart in en de verschillende types maken identificering makkelijk. Ik heb het al kado gegeven aan een koppel en het boek staat prominent in mijn praktijk, waar mijn cliënten het zien en waar ik, indien van toepassing op wijs.

Annette van der Maarel, stiefcoach: Pakkende titel over nieuwe invalshoek als het gaat om het stiefgezin. Want hoe is het voor vrouwen om zwanger te worden en hun eerste kind te krijgen als er al stiefkinderen in huis rondlopen? Hoe is als haar man het eerste lachje, de eerste tandjes en stapjes al heeft meegemaakt met de kids uit zijn eerste gezin? Hoe dit is, beschrijft Mariska Matukupan-Jansen in een helder verhaal met veel inzichten en praktische tips op het eind van elk hoofdstuk. Ze is – net als ik! – een aanhanger van Geweldloze Communicatie en legt in een notedop uit hoe duidelijke communicatie die uitgaat van je behoeften en waar je vooral ook luistert naar de ander van grote hulp kan zijn. Verder staan er veel lekker praktische onderwerpen als het geboortekaartje, verdeling van zorgtaken en vakantie en feestdagen op het menu. Mariska geeft persoonlijke voorbeelden uit haar eigen leven en verweeft die met theorie, adviezen en ervaringen van een aantal fictieve stiefmoeders. Hierdoor wordt het een levendig geheel en leest het als een trein. Het bij elkaar houden van een stiefgezin is geen eenvoudige business – maar dit boek draagt bij aan meer kennis en inzichten. En dat is nodig om een succes te maken van je samengestelde gezin! Zeker een aanrader dus!