Ervaringen

Pim & Jacqueline


“Wij hadden verwacht dat ons samengestelde gezin na verloop van tijd vanzelf wel soepeler zou lopen. Helaas was het tegengestelde waar, het werd alleen maar lastiger. Iedere keer als we dingen over ons gezin bespraken, kregen we ruzie en vielen we in herhaling. Mariska heeft ons laten inzien dat we daar samen iets aan kunnen doen. Ze gaf ons handvatten en oefende met ons om de meest gevoelige onderwerpen te bespreken. Zonder te eindigen in een ijskoude sfeer, maar juist in contact te blijven. We praten nu meer vanuit onze behoeften in plaats van verwijten. Zij: Mijn beste vriendin zei dat ik nu milder praat over onze situatie. Ik zal Mariska zeker aanbevelen bij andere stiefouders. Ik voelde me gelijk thuis bij haar en ze is een expert in het onderwerp. Het was fijn dat ze bij ons thuis kwam, dat gaf rust. Hij: Dankzij Mariska is er meer balans gekomen in ons gezin. Een heel waardevol traject.”    

Henno en Inge


Wij waren erg huiverig voor alle horror-verhalen en statistieken (60% gaat weer uit elkaar) over nieuw samengestelde gezinnen. We weten zeker dat we met elkaar verder willen, maar we vroegen ons af hoe we dat het beste konden vormgeven. In onze communicatie ging het niet altijd soepel, onder andere omdat de onderwerpen vaak zo gevoelig liggen. Mariska heeft ons geholpen met het verbeteren van onze communicatie, zodat we elkaar nu veel beter begrijpen. Ook hebben we besproken hoe we de opvoeding willen vormgeven en we weten nu waar we op moeten letten. Wat we ook een eye-opener vonden was het genogram: in één oogopslag zie je waarom het soms zo complex voelt. Dankzij Mariska en het Stiefplan kijken wij nu met veel meer vertrouwen naar de toekomst van ons samengestelde gezin.

Anneke


Een samengesteld gezin kan ontzettend leuk en fijn zijn, maar levert soms ook wat narigheid en onenigheid op. Zo ook bij ons. Juist op die momenten is het prettig om hier met een professionele coach over te praten. Mariska is een zeer fijne coach die op zo’n moment de juiste hulp biedt. Samen met Mariska ging ik op zoek naar een betere balans in ons gezin. Nu kunnen we als gezin weer veel meer genieten van elkaar!

Cécile


Mariska heeft mij een spiegel voorgehouden omtrent alle gebeurtenissen uit het verleden en het nu. Hierbij zocht Mariska ‘tools’ waar ik wat mee kon. Het heeft mij geholpen om erachter te komen waarom ik reageer/handel in bepaalde situaties. Het heeft mij dingen helder gemaakt en hoop hiermee een positievere periode in te gaan.